onsdag, mai 22, 2024
Ukategorisert

Takes Two To Tango – iķke bare en fancy tittel?

Tittelen på årets høydepunkt i Bølgen har som kjent tittelen «Takes Two To Tango». Det er ikke et fancy markedsføringselement, men egentlig fokus på spesielle nummer som presenteres på konserten. Argentinsk tango har vel ikke blitt vist i Bølgen noen gang tidligere – denne gang får Larviks publikum oppleve norges beste par innenfor sjangeren – Cyrena Drusine og Steinar Refsdal – CS Tango.

Billetter fåes på Bølgenkulturhus.no!

 

 

Cyrena Drusine startet sin karriere som danser i New York City. Hun studerte ved The School of American Ballet i 10 år, og har opptrådt med New York City Ballet og Pacific Northwest Ballet. Ved siden av balletten har Cyrena danset en rekke andre stiler som Jazz, Samtidsdans, Vest-Afrikansk dans, Hip-hop og Salsa. Hun er også en erfaren Pilatesinstruktør, og har praktisert Pilates i over 20 år. I 2005 begynte hun å studere Tango i Buenos Aires med kjente læremestre som Rodolfo Dinzel, Carolina Bonaventura og Francisco Forquera. Cyrena vant det amerikanske tangomesterskapet i 2007 og kom til finalen i verdensmesterskapet samme år i Buenos Aires. Hun har undervist og opptrådt rundt om i USA, Europa, Sør-Amerika og Asia. I 2008 og 2009 opptrådte hun med det omreisende tangoshowet Tango Pasión, og i 2009 og 2010 var hun på turné med dansekompaniet La Esquina de Carlos Gardel. I 2010 var hun dommer i det asiatiske tangomesterskapet. I Buenos Aires har hun danset i flere av de mest kjente milongaer og tangoshow, som Tango Porteño, La Esquina de Carlos Gardel og El Querandi. Cyrena skrev sin masteroppgave «A Tango of Memories, Nostalgia and History» ved New York University i 2008, og har siden holdt gjesteforelesninger for universitetets utvekslingsprogram i Buenos Aires.

 

Steinar Refsdal deltok på sitt første tangokurs i Norge, og ble så fascinert av den improviserte dansen og musikken at han flyttet til Buenos Aires i 18 måneder, for å lære av noen av de mest respekterte læremestrene, som Francisco Forquera, Silvio La Via, Alejandra Gutty, Corina Herrera, Dario Daniele, Moira Castellano og Pancho Martinez Pey. Etter å ha lært å kjenne kulturen, språket og historien, og etter utallige netter på dansegulvet i de beste milongaene i Buenos Aires, gjorde han sin første opptreden i Casa de Anibal Troilo. På dansegulvet møtte han Cyrena Drusine, som han tok med seg til Oslo. Der startet de en tangoskole og begynte å undervise, trene og opptre sammen. Siden da har de undervist og opptrådt i New York, Paris, Berlin, København, Stockholm og Malmø, og i 2017 ble de invitert til å undervise og opptre på Thailand Tango Festival i Bangkok. Steinar har en bachelor i utøvende jazz fra jazzlinja i Trondheim, og erfaringen hans som jazzmusiker har gitt ham en unik forståelse for musikaliteten og improvisasjonen i Tango. Han er også en utdannet lærer, og underviser i diverse musikkfag – noe han drar nytte av for å gi sine tango-elever de beste forutsetninger for å lære og ha det gøy i læringsprosessen.